Μελισσοκομία - για το Μέλι

Το μέλι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της ανθρωπότητας και ως στοιχείο της ιστορίας των πολιτισμών έχει αφήσει τα ίχνη του τόσο στις διατροφικές συνήθειες όσο και στις θεραπευτικές μεθόδους που εφαρμόζονταν στις διάφορες εποχές.

Η εκμετάλλευση της μέλισσας από τον άνθρωπο χρονολογείται από την πιο πρώιμη αρχαιότητα. Στους Αιγυπτιακούς παπύρους πριν από 3500 χρόνια αναφέρεται το μέλι ως θεραπευτικό μέσο. Οι Βίκινγκς το κουβαλούσαν πάντοτε στα αμπάρια των πλοίων τους ως δυναμωτικό στα μακρινά ταξίδια τους και οι Ρωμαίοι το κατανάλωναν ως δυναμωτικό πριν από μάχες. Ο Μωυσής αναφέρεται ότι οδήγησε το λαό του στη χώρα όπου έρεε μέλι και γάλα. Το νέκταρ αποτελούσε την τροφή των αθάνατων Ολύμπιων θεών καθώς επίσης με μέλι ανατράφηκε ο Δίας από τη νύμφη Μέλισσα. Οι παιδαγωγοί της Σπάρτης αποσύρονταν με τους έφηβους στρατιώτες για ένα μήνα στον Ταΰγετο, όπου τρέφονταν αποκλειστικά με μέλι (μήνας του μέλιτος).

Στην ιατρική το μέλι χρησιμοποιούταν στην προϊστορία και αργότερα στην αρχαία Αίγυπτο, Ινδία, Κίνα, Περσία, Ασσυρία, Ελλάδα, Ρώμη, Αραβία, Μεσαιωνική Ευρώπη κ.α. Ο Πυθαγόρας έκανε τη διαπίστωση ότι εξαφανίζει την κόπωση, παρατήρησε ότι μετά την εντατική πνευματική ή χειρωνακτική εργασία λίγο μέλι ξεκούραζε τον ταλαιπωρημένο οργανισμό και του έδινε δυνάμεις. Ο Ιπποκράτης το συνιστούσε για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, το ίδιο και ο Αριστοτέλης που πίστευε ότι παρατείνει τη ζωή.

Το μέλι υπήρξε σύμβολο πλούτου, γνώσης, σοφίας και υπέρβασης στα ιερά κείμενα και σε τελετές της αρχαίας Αιγύπτου, Ινδίας, Ελλάδας, στη Βίβλο και το Κοράνι, στην κέλτικη θρησκεία, στους ινδιάνους της βόρειας Αμερικής, στην ψυχολογία του Γιουνγκ κ.α.

Έτσι εδώ και χιλιάδες χρόνια το μέλι βγαίνει από την κυψέλη για να βρεθεί στα γεύματα των θεών, στους μύθους των ηρώων, στα γιατρικά των σοφών και στις ζωές των ανθρώπων. Και τώρα το ίδιο πολύτιμο μέλι έρχεται για να πλουτίσει τη δική μας ζωή! Σκέτο, με ψωμί, στο γιαούρτι, τα ροφήματα, τα δημητριακά, τους λουκουμάδες ή τα φρούτα εμπλουτίζει υγιεινά την καθημερινότητά μας με τον πιο γλυκό τρόπο!

Το μέλι περιέχει τουλάχιστον 180 διαφορετικές ουσίες οι οποίες διασυνδέονται οργανικά με τέτοιο τρόπο ώστε κανείς μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να το φτιάξει τεχνητά. Κάποιες από αυτές είναι:

. Πρωτεΐνες
. Ο συνολικός αριθμός των 20 αμινοξέων
. Μέταλλα
. Ιχνοστοιχεία
. Βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β4, Β5, Β6
. Βιταμίνη C
. Φλαβονοειδή

 

››› ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ "ΜΕΛΙ"

Μερικά εντυπωσιακά στοιχεία !

. Για ένα κιλό μέλι μια μέλισσα πρέπει να συλλέξει το νέκταρ τουλάχιστον 3 εκατομμυρίων λουλουδιών.

. 30 γραμμάρια μελιού θα αρκούσαν σαν «καύσιμο» για να κάνει μια μέλισσα το γύρο του κόσμου.

. Η μέση εργάτρια μέλισσα παράγει το 1/12 από ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι στη διάρκεια της ζωής της.

. Οι μέλισσες πετούν περίπου 177.000 χιλιόμετρα για να φέρουν το νέκταρ που χρειάζεται για την παραγωγή ενός κιλού μελιού.

. Μια μέση εργάτρια μέλισσα επισκέπτεται περισσότερα από 2.000 λουλούδια μια καλή ημέρα.