Μελισσοκομία - για την Γύρη

Γύρη ονομάζεται το προϊόν που συγκεντρώνουν οι μέλισσες από διάφορα λουλούδια. Αποτελεί πολύ πλούσια τροφή σε βιταμίνες, πρωτεΐνες, απαραίτητα αμινοξέα, ένζυμα και άλλα χρήσιμα συστατικά μεγάλης βιολογικής αξίας για τη μέλισσα αλλά και για τον ανθρώπινο οργανισμό. Χωρίς τη γύρη, την αποκαλούμενη και ως «ψωμί της μέλισσας», δεν μπορεί να υπάρξει το μελίσσι.

Οπτικά η γύρη είναι ένα σύνολο κόκκων διαφόρων χρωμάτων (ανάλογα με τα λουλούδια από τα οποία τη συλλέγει η μέλισσα). Η υψηλή περιεκτικότητα της σε ρουτίνη (γνωστή ως βιταμίνη R) συντελεί στην αύξηση της αντίστασης των ανθρώπινων τριχοειδών αγγείων μειώνοντας έτσι της πιθανότητες για εγκεφαλικά επεισόδια.

Προβλήματα στα οποία η γύρη έχει παρουσιάσει θετική επίδραση είναι τα παρακάτω:

κρυολογήματα και γρίπη, αλλεργικό συνάχι, άσθμα, αλλεργίες, προστάτης, προστατίτιδα, ρευματισμοί και αρθρίτιδες, τριχόπτωση, δερματικά νοσήματα, παθήσεις από ακτινοβολία, προβλήματα στο συκώτι, γυναικεία προβλήματα, ανορεξία, σεξουαλική ανικανότητα, κόπωση, διαβήτης, στρες, άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία, τάση για αμνησία, προβλήματα όρασης, εντερικές διαταραχές, πάρκινσον, εγκεφαλικές διαταραχές, δυσκολίες ανάπτυξης σκελετικού και μυϊκού συστήματος.

Η προτεινόμενη δοσολογία είναι μία κουταλιά της σούπας καθημερινά για όσο διάστημα διαρκεί η χρήση. Στα παιδιά χορηγείται ένα κουταλάκι του γλυκού. Εάν η κατανάλωση της γύρης στη στερεή της μορφή είναι δυσάρεστη στο χρήστη λόγω γεύσης ή οσμής μπορεί να διαλυθεί μέσα σε χυμό, γάλα, τσάι ή οποιοδήποτε άλλο ευχάριστο στο συγκεκριμένο χρήστη φυσικό προϊόν. Διατηρείται στη συντήρηση ενός οικιακού ψυγείου.