Μελισσοκομία - για το Βασιλικό Πολτό

Ο βασιλικός πολτός είναι μια κρεμώδης ουσία που εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των εργατριών μελισσών. Είναι η αποκλειστική τροφή της πιο δυνατής μέλισσας του σμήνους, της βασίλισσας η οποία έχει τη δυνατότητα να γεννά κατά μέσο όρο 1.000 αυγά την ημέρα και να ζει 2 έως 5 χρόνια. Σε αντίθεση, οι υπόλοιπες μέλισσες (εργάτριες), οι οποίες δεν τρέφονται με πολτό, δεν μπορούν να γεννήσουν αυγά και έχουν μέση διάρκεια ζωής 35-40 ημέρες.

Ο βασιλικός πολτός είναι μια φυσική και ισχυρή πηγή διατροφής που συμπληρώνει το διαιτολόγιο με σημαντικές βιταμίνες, αμινοξέα και μεταλλικά άλατα. Η θρεπτική του αξία είναι γνωστή εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αναφέρεται ότι η αμβροσία, η τροφή των αρχαίων αθάνατων θεών, περιείχε βασιλικό πολτό.

Προβλήματα στα οποία ο βασιλικός πολτός έχει παρουσιάσει θετική επίδραση είναι τα παρακάτω:

ακμή, αλλεργίες, κόπωση, αιμορροΐδες, αναιμία, αλλεργικό συνάχι, πονοκέφαλοι, ανορεξία, κήλη, άγχος, έρπις, αρθρίτιδα, άσθμα, ανωμαλίες αρτηριακής πίεσης, ανικανότητα, τριχόπτωση, λαχάνιασμα, αϋπνία, βρογχίτιδα, υποσιτισμός, μυϊκή δυστροφία, κρυολογήματα, δυσκοιλιότητα, ναυτία, νεύρωση, παθήσεις της στεφανιαίας, κράμπες, κυστίτιδα, φλεβίτιδα, ατονία, κατάθλιψη, ένταση πριν την περίοδο, δερματίτιδα, έκζεμα, ψωρίαση, κιρσοί, δυσμηνόρροια, αναπνευστικά προβλήματα, δυσπεψία, ρευματικές αρθρίτιδες.

Η προτεινόμενη δοσολογία είναι ένα κουταλάκι (ειδικό για κατανάλωση πολτού) προ φαγητού κάθε πρωί υπογλώσσια για όσο διάστημα διαρκεί η χρήση. Στα παιδιά χορηγείται μισό κουταλάκι ενώ οι αθλητές και οι ασθενείς μπορούν να καταναλώνουν έως και δύο. Ο βασιλικός πολτός, καθώς είναι φυσικό προϊόν, είναι απόλυτα αβλαβής, δεν προκαλεί παρενέργειες και εθισμό.

Διατηρείται στη συντήρηση ενός οικιακού ψυγείου και απαγορεύεται να έρθει σε επαφή με μεταλλικά αντικείμενα επειδή έτσι αλλοιώνεται.

Σύμφωνα με μακροχρόνιες μελέτες
ο βασιλικός πολτός:

. Βοηθά τη χώνεψη
. Καταπολεμά την κατάθλιψη
. Διεγείρει τις ορμονικές λειτουργίες
. Επιταχύνει το μεταβολισμό
. Έχει αντιβιοτικές ιδιότητες
. Προσφέρει ανοσία από αρρώστιες και
  λοιμώξεις
. Ενισχύει τις σεξουαλικές λειτουργίες
. Χαρίζει υγεία στο δέρμα και στους
  ιστούς
. Ρυθμίζει το βάρος